„Pontosan látjuk, hogy miből mennyi van, hogyan fogy – így tervezni is jobban tudunk.”

Az Unicon Zrt-nél minden a minőségi textil-alapanyagok körül forog: ha van elég, le lehet gyártani a megrendelt termékeket – ha nincs, akkor szerezni kell újat. Ezért is nagyon fontos, hogy olyan ember felügyelje az anyagok fogyását, aki mindent mindig precízen lemér, illetve feljegyez. De mi lenne, ha nem is egy ember végezné ezt a munkát, hanem egy automata rendszer, ami soha nem hibázik és soha nem alszik – tették fel a kérdést az elsősorban olasz megrendelőknek bútorkárpitokat készítő békéscsabai cégnél. A válaszon együtt gondolkodva fejlesztettünk ki egy rendszert, ami gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül viszi a felhasznált szövetekkel kapcsolatos teljes adminisztrációt.

A rendszer RFID tagek segítségével azonosít be minden egyes textilvéget – a szakmában így hívják azokat a sok-sok méteres tekercseket, amik a raktárban találhatók. Amikor egy kolléga kivisz egy tekercset a raktárból, saját chipjét használja a belépéskor, ezért a rendszer rögtön látja, kihez tartozik egy-egy kivét. A szabászaton a kiszabott ruha is azonosításra kerül, majd követjük az anyag útját RFID kapuk segítségével a varrodába, és a készáru raktárba. A gyártósori nyomonkövető rendszer az cég ERP rendszerébe is integrálva van, ezért az adott szövegből előállított termékek száma alapján képes kiszámítani, hogy mennyi anyag fogyott – és ez alapján azt is, mennyi maradt a textilvégen.

A nyomonkövetés a kiszállítással ér véget, amikor a megvarrt termék elhagyja az üzem logikai kapuját. Így minden egyes rendelésről tudni lehet, hogy éppen melyik állapotban van – és a rögzített  adatokból olyan fontos mutatók is kinyerhetők, mint az egységnyi bevételre jutó munkaidő-ráfordítás vagy az esetleges üresjáratok átlagos hossza. Amikor egy-egy textilvég bekerül a raktárba, a rendszer által automatikusan beazonosított raktárosnak csak annyi a feladata, hogy rátegyen egy taget, és ellenőrizze, hogy tényleg a megrendelt mennyiség érkezett-e be: minden más emberi beavatkozás, illetve ebből adódó hivalehetőség nélkül történik. Az Unicon tehát percre pontos képet lát róla, hogy milyen anyagból mennyi áll rendelkezésre – és mivel a kiszabott termékekre is kerülnek RFID-tagek, azt is látja, amikor a kész termékek bekerülnek a raktárba, illetve később elszállítják őket a kereskedőkhöz.

A rendszer így egyszerre teremtett tiszta viszonyokat az alapanyag- és a készárú-készletek terén, és lehetővé tette azt is, hogy az Unicon jobban tervezhesse munkamenetét.