+36 1 786 4946

English

Magyar

Legyen a nyilvántartás mindig pontos! – Mérőeszköz nyomon követés

Legyen a nyilvántartás mindig pontos! – Mérőeszköz nyomon követés

 

A mérőeszközök a termékminőségen keresztül nagymértékben járulnak hozzá egy vállalat teljesítményéhez, ezért is olyan fontos, hogy mindig megfelelő állapotban legyenek. Ehhez az szükséges, hogy a mérőeszközökkel kapcsolatos valamennyi információ rögzítésre és kiértékelésre kerüljön. Ezen információk közül a legfontosabb a rendszeres felülvizsgálat és a felülvizsgálat során végzett beavatkozásokkal kapcsolatos adatok tárolása. Az adatrögzítésen túl fontos, hogy a rögzített adatok könnyen megoszthatók legyenek az egyes szereplők, azaz a felülvizsgálat végzője és a felülvizsgált eszköz használója között. De hogyan tudjuk mindezt átláthatóan és követhetően rögzíteni? Mutatjuk!

 

Mérőeszközök nyomon követése egy autóipari alkatrészgyártónál

 

Vizsgáljuk meg a mérőeszközök nyomon követését, egy autóipari alkatrészgyártó példáján keresztül. Egy autóipari beszállítónál gyakran előfordul, hogy egyik napról a másikra kell legyártani nagy mennyiségű alkatrészt – akár tizedmilliméteres pontossággal követve az eredeti specifikációt. A beszállítónál egy minőségellenőrnek kell meggyőződnie róla, hogy a kiszállításra kerülő alkatrészek megfelelnek-e az eredeti elvárásoknak. A minőségellenőrzésen nagyon sok múlhat, hiszen ha a gyártónál derül ki, hogy valamelyik szállítmánnyal gond van, akkor a teljes termelés leállhat. Ez akár milliárdos veszteséget okozhat a megrendelőnek, amit természetesen előbb vagy utóbb a beszállítóra fog hárítani.

 

Mint minden profi minőségellenőrzésen, itt is különféle mérőeszközöket használnak. A pontosság érdekében a mérőeszközöket rendszeresen kalibrálja a cég, de a kapcsolódó adminisztráció nagyon költséges és a költségek a darabszám növekedésével exponenciálisan nőnek.

 

Hogyan lehet kevésbé költséges, mégis mindig pontos a nyilvántartás?

Sajnos a mérőeszközök használat után gyakran nem kerülnek vissza a helyükre. Nehéz követni mikor, ki és hol használja őket, valamint, hogy egyáltalán hány eszköz áll rendelkezésre. A papír alapú nyilvántartással azt különösen nehéz számon tartani, melyiket mikor kalibrálták, és melyik mikor igényel újabb felülvizsgálatot.

 

A megoldás az RFID- technológia: minden eszköz saját RFID-taget kap. Innentől mindegyik eszköz beazonosítható és digitális információt hordoz, melyet egy célszoftverrel bármikor leolvashatunk. Az sem probléma, ha ugyanabból az eszközből nagyon sok áll rendelkezésre, és szabad szemmel nem is lehet megkülönböztetni őket. A rendszer az RFID-tag alapján azonnal megmutatja az eszköz életútját, így az mindig jól követhető lesz. Ráadásul értesítést tudunk küldeni, ha például 1000 óra üzemidő eltelt és javasolt a karbantartás. A beérkező adatok még számos más módon is segítik, hogy megbízóink optimalizálják a termelést: például ha kiderül, hogy egy eszköz meghibásodása mindig ugyanahhoz a munkatárshoz kötődik, akkor érdemes lehet átvenni vele az adott eszköz helyes használatát.

 

Nézzük meg együtt, az Ön cégénél mi lehet a legcélravezetőbb megoldás! Lépjen velünk kapcsolatba és érjük el együtt, hogy a nyilvántartás mindig pontos, a gyártás hatékony, Ön pedig maradéktalanul elégedett legyen!