+36 1 786 4946

English

Magyar

Hogyan tartja be a Hungaroring a zajkorlátozásokat? Mutatjuk!

Tudta, hogyha a Hungaroringen egy autó hangosabbnak bizonyul a megengedettnél, azonnal le kell mennie a pályáról? A Hungaroring üzemeltetői nagyon komolyan veszik a zajkorlátozásokat, de vajon honnan lehet tudni, hogy a pályán tartózkodó, akár 150–200 km/h-s sebességgel száguldozó autók közül éppen melyik túl hangos? Mutatjuk!

 

RFID technológia

 

Az RFID rádiófrekvenciás azonosítást jelent és a modern nyomkövetési, helymeghatározási és azonosítási technológiák létfontosságú komponense. Elektromágneses mezőket használ az RFID-címkék azonosítására és nyomon követésére. Ezek a címkék kicsik, és akár emberekre, gépekre, elektronikus eszközökre, járművekre vagy bármilyen más fizikai tárgyra rögzíthetők. Az RFID-címkék intelligens vonalkódként működnek, amelyek RFID-olvasókkal azonosíthatók és különböző információkkal szolgálhatnak az adott személyről vagy tárgyról.

 

Az RFID tehát egy vezeték nélküli rendszer, amely két fő összetevőből áll: címkékből és olvasókból. Az RFID-olvasók egy vagy több antennával rendelkező eszközök, amelyek képesek rádióhullámokat kibocsátani az RFID-címkékre, és jeleket fogadni az RFID-címkéktől. Az RFID-olvasók által az RFID-címkéktől kapott rádiójelek azonosítási és egyéb információkat tartalmaznak, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az RFID-címkével ellátott objektumhoz.

 

Az RFID technológia és az extrém körülmények

 

Míg az RFID teljesen bevett technológia tárgyak beazonosításához, fejlesztése során nem volt szempont, hogy több száz km/h-s sebesség esetén is működőképes legyen, valamint, hogy szabadtéren (esőben, melegben, hidegben) is megállja a helyét. Mindezek mellett talán apróság, de tovább nehezítette a feladatot az is, hogy az antennákat csak a pálya feletti hídon lehetett elhelyezni, az antenna és az olvasó így a szokásosnál jóval nagyobb távolságból kellett, hogy kommunikáljon egymással.

 

Hogyan birkóztunk meg a Hungaroring extrém körülményeivel?

 

A Hungaroring speciális körülményeinek egy saját fejlesztésű RFID olvasóval feleltünk meg, melyhez 4 antennát csatlakoztattunk a nagyobb olvasási biztonság érdekében. Az RFID-olvasót a hídon helyeztük el, speciális, vízhatlan borítással körbevéve. Az RFID-címkéket a pályára lépő autók szélvédőjére, illetve a motorok légterelőjére ragasztottuk. Amikor a rendszer RFID-címkét észlel, automatikusan elindítja a hozzá csatlakoztatott kamera fényképezés funkcióját, így akár fotó-bizonyítékkal is alá lehet támasztani egy-egy zajszint-túllépés miatti kitiltást.

 

Felkeltette érdeklődését az RFID technológia? Lépjen velünk kapcsolatba és nézzük meg együtt, az Ön cégénél mi lehet a legcélravezetőbb megoldás!