Simplexion Simplexion Simplexion Simplexion Simplexion
Minősítések
english
Aktuális híreink
2016-10-06
2015-12-17

Miért vannak a bankok zárva hétvégén?

Amióta a szabad szombat bevezetésre került, a bank szinte az egyetlen olyan szolgáltatás, melyet nem lehet igénybe venni hétvégén. Holott felgyorsult világunkban pontosan hétvégére tolódik a vásárlás. Az eladó pedig, ha nem kézpénzben fizetünk, a legjobb esetben a következő munkanapon juthat pénzéhez. Ez a kitétel igaz a kártyás tranzakciókra is, hiszen a kártya használatakor csak tranzakció authorizáció történik, maga a pénzügyi teljesítés napok múlva történik meg.
A kiskereskedelmen túl a tőzsdei kereskedelmet is jelentősen hátráltatja a pénzügyi szolgáltatások nyitvatartási időhöz történő kötöttsége. A globális kereskedelemben egy héten csupán szűk 1 nap, amikor a világ egyik táján sem lehet kereskedni. Aktív kereskedés közben az ügyfélnek szüksége lehet fedezet feltöltésre, vagy éppen a keletkezett nyereséget szeretné felhasználni.
Az a hozzáállás, hogy csak akkor lehet bankművelet, amikor a bank nyitva van a papír alapú feldolgozás korában teljesen érthető volt. Jelenleg azonban szinte minden pénzintézeti informatikai fejlesztés a végponttól végpontig történő automatizált feldolgozásról szól. Az ISO20022 szabványnak megfelelő fizetési üzenetek (pl. SEPA) bevezetése ma már lehetővé teszi az elektronikusan beadott tranzakciókra bizonyos limitek mentén, hogy a banki nyitva tartáson kívüli időpontban végezhető legyen bankközi elszámolás.
A bank fedezet igénye a historikus adatokból nagy biztonsággal becsülhető, a fedezeti számla egyenlegek ellenőrzése automatizálható. Ezen eszközökkel nagy biztonsággal elvégezhető az automatizált elszámolás emberi beavatkozás nélkül. A megvalósítással kapcsolatban csupán az alábbi kérdések merülnek fel:
- Miért lenne érdeke a banknak nyitva tartáson kívül automatizáltan pénzügyi tranzakciókat teljesíteni?
-> A válasz egyszerű: extraprofitra tehet szert!

- Mi történik akkor, ha a bankok nem foglalkoznak a nyitva tartáson kívül pénzügyi tranzakciók teljesítésével?
-> Mivel ez egy valós piaci igény bizonyosan lesznek olyan szolgáltatók, akik kihasználják a kínálkozó piaci rést.