Simplexion Simplexion Simplexion Simplexion Simplexion
Minősítések
english
Aktuális híreink
2016-10-06
2015-12-17

Ezen a héten ünnepli 6. születésnapját a Zopa

Anglia meghatározó peer to peer pénzintézete ezen a héten ünnepli 6. születésnapját. A peer to peer pénzintézetek jelentős csapást mértek a nem biztosított személyi hitelek piacán a bankokra és a továbbiakban is hatalmas fejlődés előtt állnak. Az üzleti modell lényege, hogy segítenek összehozni megtakarítással rendelkező és a pénz szűkében lévő embereket az internet segítségével. A létrejött üzlet után mindkét fél díjat fizet a szolgáltatás üzemeltetőjének. A szolgáltatás sikerességének kulcsa, hogy felek jobban járnak, mintha hasonló szolgáltatást banktól vennének igénybe. Tehát a betétes magasabb kamatot kaphat, míg a hitel felvevő alacsonyabb költségeket fizethet.
Bár az üzleti modell első közelítésben pilótajátéknak tűnik, a késedelembe esett hitelek aránya mégis csupán 1% körül van. Ezen jó teljesítmény csak egyik magyarázata lehet az alkalmazott szigorú kockázati besorolás. A modell sikerességéről összességében az alábbi technikák gondoskodnak:
- az elvégzett ügyfélbesorolás alapján a hitel igénylőket kockázati csoportokba sorolják, a betétesek pedig feloszthatják befektetendő pénzüket az egyes csoportok között
- minden peer to peer pénzintézet egyben egy közösség is, azaz a hitel nyújtó és a hitel felvevő kvázi ismeri egymást
-továbbá a piacvezető Funding Circle biztosítást is kínál a befektetett pénzre, amennyiben az adós nem fizetné vissza

Mivel a peer to peer szolgáltató csupán közvetítő, a befektetési döntéseket, azaz hogy kinek, mennyi időre és milyen feltételekkel adunk kölcsön az már a saját döntésünk. Ezért itt is érvényesülnek a tőzsdei befektetések már megszokott szabályai:
- az elérhető kamat a kockázatot szimbolizálja
- minél inkább szétosztjuk befektetendő pénzt a hitel igénylők között, annál jobban csökkentjük sz egyes személyek nemfizetéséből eredő kockázatot.

A napvilágot látott elemzések értelmében a peer to peer pénzintézetek piaci szerepe a nem biztosított személyi hitelek piacán havonta kb. 2%-al bővül. Ebből arra következtethetünk, hogy a modell működőképes és valamennyi fél elégedett a szolgáltatásokkal. Az életképességet az is jelzi, hogy már Magyarországon is megjelent legalább egy peer to peer pénzintézet, a Noba.hu