Simplexion Simplexion Simplexion Simplexion Simplexion
Minősítések
english
Aktuális híreink
2016-10-06
2015-12-17

Csúszik a T2S bevezetése?

A Target2 Securities (T2S) projektet az (Európai központi Bank) EKB hívta életre annak érdekében, hogy leegyszerűsítse a határon átnyúló értékpapír kereskedelmet. A projekt megvalósítását az EU országok központi értékpapír elszámoló házai a következőképpen tehetik meg:
• A T2S platformmal egyszerűen kiegészítik a jelenlegi környezethez
• A T2S szellemében teljes egészében újratervezik rendszerüket

Az első megoldás gyorsan kivitelezhető és kevés befektetést igényel, de igazából nem oldja meg azt a problémát, amire a T2S-t az EKB életre hívta, mert fenn tartja a duplikációt a határon átnyúló értékpapír kereskedelmi folyamatokban. Hosszútávon nyilvánvalóan a második megoldás lenne jobb és az EKB is a teljes bevezetést támogatja. Ez a megoldás azonban lényegesen drágább. Továbbá a központi értékpapír elszámoló házak úgy érzik a T2S bevezetése jelentős bevételtől fosztja meg őket.
Mivel az egyeztetések továbbra is zajlanak, az EKB kitolta a T2S bevezetését 2015-re. Ez viszont kiábrándítja a nagy nemzetközi letétkezelőket, akik a T2S legnagyobb haszonélvezői lennének. Számukra a T2S jelentős mértékben leegyszerűsítené az európai értékpapír kereskedelmet és számottevően csökkentené a költségeiket.
Kapcsolódó termékek