Simplexion Simplexion Simplexion Simplexion Simplexion
Minősítések
english
Aktuális híreink
2016-10-06
2015-12-17

Az Európai elektronikus számlázás bevezetésének legnagyobb akadálya a közös szabvány hiánya.

Az Iron Mountain felmérése feltárta, hogy az elektronikus számlázás bevezetésének legnagyobb akadályai a tapasztalt komplexitás és az egységes szabvány hiánya. Az Európai Központi Bank 2008 óta viseli a szívén az elektronikus számlázás bevezetésének ügyét az elérhető nyilvánvaló erőforrás megtakarítás miatt. Maga az ISO20022 szabvány tartalmazza az elektronikus számla üzenetek szabványos felépítését, viszont tudomásunk szerint ezidáig éles üzemben használt implementáció nem történt.
Maga az alapötlet, hogy Európában egységes szabványon alapuló elektronikus számlázás jöjjön létre több szempontból is üdvözlendő. Egyrészt a megvalósítás nem szolgáltatás függő és átjárható, valamint az elérhető ügyfelek köre szinte végtelen, ezért biztosított a befektetés megtérülése. Továbbá a szabvány kialakításakor az egyik legfontosabb szempont a végpontól végpontig történő feldolgozás volt, azaz a teljes számlázási és kapcsolódó fizetési folyamat automatizálható. Ráadásul a kommunikáció SWIFT-en keresztül történik, a bankok számlafeldolgozó központokká válhatnak, továbbá a lehetőség biztosított nem banki számlafeldolgozó központok alapítására is.
Jogosan merül fel a kérdés, hogy az eltelt évek alatt hogyhogy nem került sor implementációra, mikor belátható, hogy az ISO20022 szabványon alapuló elektronikus számlázásnak igazából nincs konkurense. Az idézett tanulmány a közös szabvány hiányát említi. A magam részéről inkább azt gondolom, hogy a megoldás újszerűsége akadályozza jelenleg az elterjedést. Mindenesetre az Európai Bizottság decemberben decemberben egy sor akciót hirdetett meg 2020-ig az Európai Elektronikus Napirend kezdeményezés keretében.
Kapcsolódó termékek