Hírek

Mit jelent a digitális transzformáció?

A "dolgok internete", kifejezésnek gyakran nehezen meghatározható a jelentése, a szakértők szerint több különböző jelentéssel is bír. Következzen a „digitális átalakítás” jelentése a mi meghatározásunkkal:

Rengeteg cikket írtak, sok előadást tartottak konferenciákon arról, hogy a vállalatoknak a digitális átalakuláson keresztül kell versenyképessé válniuk. Mit jelent a "digitális átalakulás"? Sok cikk és előadó nem definiálja a kifejezést. Úgy tűnik, feltételezik, van egy közös megállapodás, amely azonban nem létezik. Egyes cikkek egyszerűen úgy határozzák meg, mint a technológia alkalmazását a vállalkozás minden területén a teljesítmény javítása érdekében, azonban a társaságok már évek óta ezt csinálják. Szóval, mi az újdonság ebben?

Számunkra a digitális átalakítás azt jelenti, hogy lebontja a falat a számítógépes rendszerek és a valós világ között. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy számítógépes teljesítményüket, és végül mesterséges intelligenciájukat a működésük minden vonatkozására alkalmazzák, nem csak az üzleti tevékenységük meglévő digitális aspektusait.

Hadd mutassunk néhány példát. A kiskereskedő a weboldalon keresztül értékesíti az árukat. Összegyűjti a digitális információkat az ügyfelek preferenciáiról, az ügyfelek navigálásáról, az értékesítési mennyiségekről, az értékesítési sebességről és sok más tényezőről. Alkalmazhatja a számítógépes alkalmazásokat és a mesterséges intelligenciát, hogy előre jelezze az értékesítés volumenét, és ezáltal biztosítsa a raktárban lévő tárgyak kiszállítását, valamint olyan elemeket javasoljon, amelyeket bizonyos ügyfelek szerethetnek, attól függően, hogy milyen más ügyfelek vásároltak hasonló tárgyakra.

Ugyanaz a kiskereskedő 60 százalékos leltár pontossággal rendelkezik a boltokban, szinte semmilyen információja sincs az ügyfelek keresésével vagy próbálkozásával kapcsolatban, és rosszul kezeli az elveszett, ellopott vagy értékesített termékek pótlását. A digitális átalakítás lehetővé tenné a vállalat számára, hogy adatokat gyűjtsön a tárolási műveletekről, a készletszintek és az ügyfél preferenciák minden vonatkozásáról, és ugyanazokat vagy hasonló számítógépes programokat alkalmazza az online tevékenységre vonatkozó tárolási tevékenységre. Amikor az igazi digitális átalakulás megvalósul, az online és a boltokban történő értékesítés között eltűnik a különbség.

A gyártók évek óta alkalmazzák a számítógépes technológiákat a gyártósorokon. A legtöbb nagy gyártónak van valamiféle gyártás irányítási szoftvere, de eddig a legtöbb adat, amely ezekbe a rendszerekbe kerül, a dolgozók rögzítették. Az igényekre vonatkozó információk például más rendszerekből származhatnak, de az értékesítési adatokat valószínűleg kézzel adták be, vagy összevonják az értékesítők adatbevitelével.

A napjainkban használt rendszerek nem rendelkeznek azzal a képességgel, hogy automatikusan frissüljenek, amikor a nyersanyagok érkeznek, vagy ha nem érkeznek meg időben. Nem tudják, hol helyezkedhetnek el a gyárban egy adott alkatrészek, ezért a számítógépes rendszerek nem alkalmazhatók az alkatrészek vagy a nyersanyagtartályok mozgásának jobb kezelésére.

Az Airbus éveket töltött a gyárak digitalizálásában. Az alkatrészek és egyéb elemek digitális ábrázolása megtekinthető a képernyőkön, és látható, hogy valós időben mozognak a gyári szállítószalagon. Rá lehet kattintani a piros színnel jelölt elemekre, meg lehet nézni, mi volt, és miért kapcsolódott hozzá figyelmeztetés (mert későn érkezett, vagy rossz helyen állt).

Az Airbus gyárvezetői nem csak a szállítószalag folyamatait tekinthetik meg és nézhetik valós időben, hanem láthatják, hogy milyen kérdéssel kell foglalkozniuk,valamint a gyár üzemterületének minden vonatkozásáról is képesek beszámolni intenzív manuális adatgyűjtés erőfeszítése nélkül. Ezenkívül beszerezhetnek egy jelentést, amely jelzi, hogy az alkatrész a megfelelő helyen van, és mely dolgozók szállítják rossz helyre az alkatrészeket, mint mások, és mely beszállítók késnek az alkatrészek szállításával.

A digitális rendszerek és a való világ közötti fal lebontása (analóg rendszerek) lehetőséget teremt arra, hogy a vállalkozás új és izgalmas módon javítsa az üzleti tevékenységét. Valódi versenyelőnyt biztosít, és ezért sok elemző és tanácsadó úgy gondolja, hogy azok a vállalatok, amelyek nem vállalják ezeket az erőfeszítéseket - vagy nem tesznek a hatékonyság növelése érdekében- öt éven belül lemaradnak.